Ελλάδα

Νέα απάτη με συνταγογράφηση αμαξιδίου

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις σχετικά με τις απάτες με τις συνταγογραφήσεις ακριβών φαρμάκων και ιατρικών ειδών κατά του ΕΟΠΥΥ.

Νέα απάτη με συνταγογράφηση αμαξιδίου

Ασθενής με σκλήρυνση κατά πλάκας κατήγγειλε ότι μέσα σε ένα μήνα έγραψαν στο ΑΜΚΑ της 13.000 ευρώ για ένα αναπηρικό αμαξίδιο, το οποίο η ίδια δεν χρειαζόταν.

Η Τζωρτζίνα, ένα από τα πολλά θύματα της απάτης, ξεκαθάρισε ότι τα συγκεκριμένα ιατρικά είδη δεν θα μπορούσαν να προορίζονται για έναν άνθρωπο με την δική της κατάσταση υγείας.

«2.132 ευρω περίπου ηλεκτρονικό ποδήλατο για τετραπληγία. Δεν έχω τετραπληγία, αν τα λέω σωστά. 3.500 ηλεκτρονικό ενισχυμένο αναπηρικό αμαξίδιο, 2.350 ευρώ ορθοστάτης. Στέκομαι, δε χρειάζομαι κανέναν ορθοστάτη», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Τζωρτζίνα, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Οι αρχές ερευνούν δυο εταιρείες και τρεις γιατρούς οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις απάτης με εικονικές συνταγογραφήσεις ιατρικών ειδών μέσω του ΕΟΠΥΥ.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει παρόμοια φαινόμενα ο ΕΟΠΠΥ έχει ενισχυθεί με δύο επιπλέον εργαλεία.

«Για να περάσει μια συνταγή και να εκδοθεί πρέπει να ελεγχθεί πρώτα από τους αρμόδιους σχετικούς ελεγκτές και δουν τεκμηριωμένη αίτηση να περάσει, αλλιώς «κόβεται» σε επίπεδο έκδοσης συνταγής. Και το δεύτερο εργαλείο που έχει στην κατοχή του ο ΕΟΠΥΥ. Η 22η δικλείδα ασφαλείας στην ουσία αφορά την εκτέλεση των συνταγών μέσω της χρήσης One time password. Θα στέλνεται μήνυμα στον ασθενή ο οποίος θα παραβρίσκεται για να παραλάβει την συνταγή, το προϊόν», εξήγησε ο γγ του Υπουργείου Υγείας, Άρης Αγγελής.

Exit mobile version