Ανατροπή με τα μπλε τιμολόγια ρεύματος – Γίνονται κίτρινα

Μια νέα ευρωπαϊκή Οδηγία φέρνει αλλαγές στα λεγόμενα «μπλε» τιμολόγια, την οποία η Ελλάδα, όπως και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, πρέπει να υιοθετήσει έως τις 17 Ιανουαρίου 2025.

Ανατροπή με τα μπλε τιμολόγια ρεύματος - Γίνονται κίτρινα

Σκοπός της Οδηγίας είναι να γίνουν παρεμβάσεις στις λιανικές αγορές της Ευρώπης, με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε περίπτωση νέας ενεργειακής κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεούνται να προσφέρουν σταθερά τιμολόγια στους τελικούς καταναλωτές, τα οποία θα πρέπει να έχουν διάρκεια τουλάχιστον ενός έτους.

Όπως είναι γνωστό, αυτή τη στιγμή στη χώρα μας στην κατηγορία των σταθερών προϊόντων κατηγοριοποιούνται και προϊόντα μικρότερης διάρκειας -τουλάχιστον 6μηνης- έπειτα από Απόφαση στην οποία προχώρησε το ΥΠΕΝ τον περασμένο Φεβρουάριο. Έτσι, ένα π.χ. συμβόλαιο με κλειδωμένη τιμή π.χ. για 6μηνο προωθείται από τους προμηθευτές κι αυτό σαν σταθερό προϊόν, παίρνει μπλε «χρώμα» και προβλέπει ρήτρα πρόωρης αποχώρησης – όπως και οι 12μηνες σταθερές συμβάσεις.

Τα «μίνι» σταθερά γίνονται κίτρινα

Όπως επισημαίνουν στο insider.gr πηγές με γνώση του θέματος, με την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας θα χρειαστεί να προσαρμοστεί ανάλογα και το εγχώριο νομοθετικό πλαίσιο. Αυτό σημαίνει ότι πλέον στην κατηγορία των σταθερών τιμολογίων θα πρέπει να υπάγονται μόνο οι συμβάσεις με διάρκεια τουλάχιστον ενός έτους. Επομένως, οποιοδήποτε προϊόν με «κλειδωμένη» τιμή για μικρότερο διάστημα, δεν θα μπορεί να προωθείται πλέον σαν σταθερό τιμολόγιο, να έχει μπλε «χρώμα» και να περιλαμβάνει ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.

Στην πράξη, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπει απαγορευτικό στο να κυκλοφορούν προϊόντα με «κλειδωμένη» τιμή π.χ. για ένα 6μηνο. Ωστόσο, με τα υφιστάμενα δεδομένα τα συγκεκριμένα προϊόντα θα καταχωρίζονται πλέον στα μεικτά τιμολόγια, δεν θα μπορούν να διαφημίζονται σαν σταθερά και θα χαρακτηρίζονται από κίτρινο «χρώμα».

Επίσης, δεν θα συνοδεύονται από οικονομικό «πέναλτι», στην περίπτωση που ο καταναλωτής θέλει να αποχωρήσει από τα συγκεκριμένα τιμολόγια νωρίτερα από την περίοδο λήξης της μη κυμαινόμενης χρέωσης. Όσον αφορά τα 6μηνα «μπλε» προϊόντα που κυκλοφορούν σήμερα, και στα οποία έχουν ήδη εγγραφεί πελάτες, για να μην υπάρξει αναστάτωση στην αγορά, η ενδεδειγμένη λύση είναι να σταματήσουν να προσφέρονται σε νέους πελάτες από την ψήφιση του νόμου που θα ενσωματώνει την ευρωπαϊκή Οδηγία.

Παράλληλα, τα προϊόντα αυτά θα αποσυρθούν από την αγορά μόλις λήξουν οι συμβάσεις με τους καταναλωτές που είναι ήδη συμβεβλημένοι.