Ελαιόλαδο: Σε τι τιμή θα φτάσει στον καταναλωτή

Ο ελαιουργός Μιχάλης Αλμπαντάκης αναφέρθηκε στην τιμή του ελαιόλαδου, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για μια ελπιδοφόρα ελαιοκομική χρονιά και την ομαλοποίηση των αγορών στα τέλη του 2024.

Ελαιόλαδο: Σε τι τιμή θα φτάσει στον καταναλωτή

Όπως δήλωσε, η τιμή του αγουρέλαιου βρίσκεται στα 9 ευρώ για τον παραγωγό, σε σύγκριση με 9,20 ευρώ πέρυσι, ενώ το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κοστίζει 7 ευρώ, μειωμένο από 8 έως 8,5 ευρώ πέρυσι. Σε ερώτηση σχετικά με την παραγωγή ελαιόλαδου φέτος, απάντησε ότι θα υπάρχει «και μάλιστα πάρα πολύ».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του powergame.gr, η χονδρική τιμή ανά λίτρο, που είχε φτάσει σε υψηλά επίπεδα 8 και 9 ευρώ στις αρχές του έτους, τον περασμένο Ιούλιο υποχώρησε στα 7 ευρώ. Οι παραγωγοί αναμένουν περαιτέρω πτώση της τιμής.

Ο Σταύρος Αδαμόπουλος, επικεφαλής του αγροτικού συνεταιρισμού Στέρνας Μεσσηνίας, σημειώνει ότι στην Πορτογαλία έχει δημιουργηθεί ένα σημαντικό προθεσμιακό συμβόλαιο 5.000 τόνων ελαιόλαδου για το τέλος του έτους, με χονδρική τιμή 650 ευρώ ανά εκατόλιτρο (6,5 ευρώ ανά λίτρο). Τέτοιες αποφάσεις «τραβούν» προς τα κάτω την τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου σε παγκόσμιο επίπεδο, κυρίως λόγω της αυξημένης παραγωγής που αναμένεται στη νέα σεζόν.

Ο Μιχάλης Αλμπαντάκης, στη συνέντευξή του στο Action 24, ερωτηθείς για το περσινό λάδι τόνισε ότι επειδή είναι χρηματιστηριακό προϊόν, κάποιος θα χάσει. «Αυτό είναι δεδομένο, γιατί η αγορά θα ισορροπήσει και γι’ αυτό θέλει δύο μήνες».

Και κατέληξε: «Κανονικά αν πέρυσι η τιμή του λαδιού ήταν στα 13 ευρώ, φέτος πρέπει να είναι 9-10 ευρώ/λίτρο. Εμείς πέρυσι είχαμε τους τενεκέδες 48,5 ευρώ, φέτος τους έχουμε 36. Θεωρώ ότι η τιμή μέχρι τον Δεκέμβρη θα πάει 30. Αν εσείς τον παίρνετε 50, το πρόβλημα είναι αλλού, όχι στον παραγωγό». Τέλος, εκτίμησε ότι η παραγωγή θα πάει καλά.