Επίδομα ανεργίας: Αλλάζει άμεσα – Πόσα θα παίρνουν οι δικαιούχοι

Ανατροπή θα έχουμε στο επίδομα ανεργίας στη χώρα μας. Πως θα γίνεται ο υπολογισμός του.

Επίδομα ανεργίας: Αλλάζει άμεσα - Πόσα θα παίρνουν οι δικαιούχοι

Αλλάζει για τους δικαιούχους του το επίδομα ανεργίας στην Ελλάδα…

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι αλλαγές θα εφαρμοστούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Οι μορφές του θα είναι δύο. Σταθερή και ανταποδοτική. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά…

Πως θα υπολογίζεται πλέον το επίδομα ανεργίας

Το ανταποδοτικό σκέλος θα εξαρτάται από τον εργασιακό βίο του ασφαλισμένου, δηλαδή τα χρόνια εργασίας και το ύψος του μισθού. Έτσι, όσο μεγαλύτερες ήταν οι ασφαλιστικές εισφορές, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το επίδομα που θα λάβει.

Από την άλλη, για όσους έχουν λίγα χρόνια εργασίας ή απασχολούταν με ημιαπασχόληση, θα υπάρχει ένα είδος υποκατώτου επιδόματος ανεργίας.

Αυτό σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος που εργάζεται με μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής θα λαμβάνει μικρότερο επίδομα ανεργίας από ένας εργαζόμενο που εργαζόταν με πλήρη απασχόληση για πολλά χρόνια.

Πιο πολλά τα χρήματα στην αρχή

Το νέο επίδομα ανεργίας θα είναι υψηλότερο κατά τους πρώτους 2 – 4 μήνες παροχής. Όσο περνά ο καιρός θα μειώνεται.

Η καταβολή του επιδόματος θα γίνεται κατά 50% με προπληρωμένη κάρτα, την οποία μπορούν να αξιοποιούν οι δικαιούχοι για αγορές και το υπόλοιπο 50% θα είναι διαθέσιμο για ανάληψη από τα ΑΤΜ.

Οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας αναμένεται να εφαρμοστούν στις αρχές του 2025. Σε αυτό ενδέχεται να συγχωνευτεί και το επίδομα των 200 ευρώ που καταβάλλεται για τους μακροχρόνιους ανέργους.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών», η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στο επίδομα ανεργίας και σημείωσε ότι «θα βαίνει μειούμενο». Μάλιστα, ανέπτυξε τους δύο βασικούς άξονες επί των οποίων θα κινηθεί πιλοτικά, σημειώνοντας ότι αφενός μεν επιδιώκεται ένα πιο δίκαιο, πιο ανταποδοτικό επίδομα ανεργίας αφετέρου δε θα κατανέμεται εμπροσθοβαρώς.

«Θα είναι υψηλότερο στους πρώτους μήνες της δύσκολης αυτής περιόδου της ανεργίας και, στη συνέχεια, θα βαίνει μειούμενο, για να παρακινεί στην εύρεση εργασίας».

Και ο γενικός γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων στο Υπουργείο Εργασίας Νίκος Μηλαπίδης αναφέρθηκε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 στο «νέο» επίδομα ανεργίας.

«Αυτή τη στιγμή το επίδομα ανεργίας στη χώρα μας έχει τις ρίζες του πολύ παλιά. Έχει την ίδια περίπου μορφή τα τελευταία 50-60 χρόνια και προβλέπει ότι σε περίπτωση που κάποιος περιέλθει σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, δυστυχώς πάρα πολλοί συμπολίτες μας έγινε αυτό τα προηγούμενα 10-15 χρόνια, θυμίζω ότι η ανεργία κάποια στιγμή είχε φτάσει στο 27%- 28%. Σήμερα είναι στο 9% και προσεγγίζουμε τον σκληρό πυρήνα της ανεργίας, έπαιρναν το 55% του κατώτατου μισθού. Σήμερα, ας πούμε, το επίδομα ανεργίας είναι στα 510 ευρώ. Αυτό το οποίο τώρα θα μελετήσουμε πρώτα σε πιλοτική φάση, είναι η αναμόρφωσή του για να γίνει δικαιότερο και αναλογικότερο. (…) Θα λαμβάνεται υπόψη η εργασιακή κατάσταση του ανέργου, δηλαδή η ασφαλιστική του ιστορία, πόσα χρόνια έχω δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο τομέα; Τι απολαβές είχα; Ούτως ώστε να είναι δικαιότερο και αναλογικότερο. Θα φύγουμε από μια οριζόντια αντιμετώπιση, όλοι θα παίρνετε 510 ευρώ, αλλά αν κάποιος έχει δουλέψει 30 χρόνια θα έχει ένα υψηλότερο επίδομα ανεργίας για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες που αντιμετώπιζε με τον μισθό του και κάποιος που έχει δουλέψει 15 χρόνια θα πάρει ένα άλλο επίδομα. Αυτή είναι η μία διάσταση. Θα είναι δικαιότερο και αναλογικότερο, νομίζω ότι έχει μια πολύ λογική βάση και το δεύτερο, θα είναι εμπροσθοβαρές. Δηλαδή τους πρώτους μήνες που κάποιος έρχεται αντιμέτωπος με το φάσμα της ανεργίας θα είναι υψηλότερες οι απολαβές και σταδιακά θα μειώνονται για να δίνουμε κίνητρα επιστροφής στην αγορά εργασίας. Γιατί θέλουμε να διαμορφώσουμε μια κουλτούρα και να δούμε και τις συμπεριφορές των ανθρώπων. Επαναλαμβάνω είναι πιλοτικό. Σε ποιο κομμάτι; Στο ότι αν η αγορά εργασίας τελικά προσφέρει θέσεις εργασίας, να επιχειρήσει ο εκάστοτε άνεργος να ψάξει ενεργητικά θέση απασχόλησης, να βρει θέσεις εργασίας αντί να μείνει εξαρτώμενος από επιδόματα που πολλές φορές είναι ένας φαύλος κύκλος και τελικά από τακτική ανεργία μετατρέπεται σε μακροχρόνια ανεργία και οι άνθρωποι μένουν στο περιθώριο. Εμείς δεν θέλουμε τους ανθρώπους στο περιθώριο. Θέλουμε να έχουν κίνητρα επιστροφής στην αγορά εργασίας».